CMA CGM šatl intermodalnom linijom povezuje Solun i Niš

July 8, 2022

Francuska grupa CMA CGM, treća u svetu po prevozu kontejnera, prisutna u 160 država kroz 400 kancelarija i 750 skladišta, sa 130.000 zaposlenih i flotom od 566 plovila, kojima opslužuje 420 od 521 komercijalne luke u svetu, od 11. avgusta 2022. najavljuje svoje namenske nedeljne šatl intermodalne blok vozove Solun-Niš-Solun.

Po tvrdnjama kompanije čije je sedište u Marseju, a upravlja sa 257 brodskih linija, novi železnički šatl će klijentima omogućiti da koriste, citiramo, „… veoma kratko i pouzdano intermodalno vreme tranzita od 2,5 dana do/od niške rampe“.

Kontejneri će se prevoziti do i od novog železničko-drumskog intermodalnog MBOX terminala, koji se nalazi u naselju Popovac, u novoj industrijskoj zoni nadomak Niša. MBOX raspolaže sa tri industrijska koloseka ukupne dužine 1.000 metara (prvi za utovar i istovar, dok su druga dva manevarski koloseci). MBOX terminal može da prihvati vozove maksimalne dužine po limitima železničke infrastrukture u Srbiji. Terminal se nalazi pored same železničke ranžirne stanice Niš, tako da je prilaz intermodalnih vozova lak i brz. Blizina glavne ranžirne stanice omogućava prihvatanja velikog broja vozova bez blokada javnih železničkih koloseka. Pretovar praznih i punih kontejnera se obavlja reachstacker mehanizacijom, dok je terminal opremljen i električnim priključcima za reefer kontejnere-hladnjače. Na površini od oko 23.500 m2, terminal ima skladišni kapacitet za više od 2.200 kontejnera u istom trenutku, ili oko 50.000 TEU godišnje.

Uz moderan operativni sistem, renomirane kompanije NAVIS, nalik na svetske dry port terminale, na MBOX terminalu je moguće praćenje kretanja kontejnera u realnom vremenu. Moćan softver omogućava preciznu EDI konekciju sa svim velikim brodarima koji posluju na ovom tržištu: Maersk Line, MSC, COSCO, Hapag Lloyd, Evergreen… kao i sa novim brodarima koji uz posredstvo MBOX terminala sada mogu da ponude svoje usluge srpskom tržištu preko grčkih luka – ONE, ZIM Line, Arkas, S.B.S shipping itd.

Izvori: CMA CGM, MBOX terminal