Godišnjica brze pruge Beograd-Novi Sad

March 19, 2023

Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović i predsednica Vlade Republike, Srbije Ana Brnabić i druge zvanice 19. marta su prisustvovali obeležavanju godišnjice puštanja u saobraćaj brze pruge Beograd – Novi Sad, jedne od deonica buduće međunarodne brze pruge Beograd–Budimpešta.

Foto: Biro za odnose s javnošću Vlade Autonomne pokrajine Vojvodina

„Nastavićemo zajednički da delujemo s našim kineskim partnerima da bismo ispunili obećanje da ćemo do kraja 2024. godine brzim vozom putovati do Subotice. Krajem sledeće godine svedočićemo o razvoju prijateljstva i saradnje dve države na izuzetnim osnovama, koje mogu biti primer i drugim državama“, izjavio je predsednik Mirović i najavio u narednim mesecima dolazak kineskih kompanija koje će otvarati velike pogone u Vojvodini.

Predsednik Mirović je zahvalio projektantima, inženjerima, zaposlenima u svim kompanijama koje su bile angažovane u ovom projektu jer je za godinu dana eksploatacije dokazan kvalitet njihovih radova.

„Na današnji dan nije samo otvorena deonica Novi Sad – Beograd. Današnji dan je prekretnica u razvoju Srbije. Pokazali smo da smo dovoljno jaki da sa našim partnerima izgradimo brzu prugu. Ovo je slika nove, modernije i snažne Srbije“, izjavila je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.

Foto: Železnice Srbije

U proteklih godinu dana deonicom od Beograda do Novog Sada prevezlo se više od tri miliona putnika.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da je Srbija u proteklih deset godina napravila iskorak u razvoju železničke infrastrukture, kao i da je brza pruga kroz Vojvodinu velika razvojna šansa i novi kvalitet u životu građana.

„Dan kada je ′Soko′ krenuo upisan je crvenim slovima u kalendar Novog Sada i naše države. Saobraćaj je žila kucavica svake države i zato nastavljamo na svim nivoima – lokalnom, pokrajinskom i republičkom – da ovu važnu oblast unapređujemo“, rekao je gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić.

Ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji, Čen Bo istakla je da je ova deonica simbol i dobar primer odlične saradnje Srbije i Kine.

Predsednik kompanije China Railway International Co, Đu Guođang rekao je da ova kompanija garantuje stabilnost i bezbednost železničkog saobraćaja.

Događaju je prisustvovao i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Izvor: Biro za odnose s javnošću Vlade Autonomne pokrajine Vojvodina