HŽPP kupuje 21 elektromotorni voz

December 7, 2020

Sredinom novembra u fabrici Končar–Električna vozila u Zagrebu Hrvatske želježnice Putnički prijevoz potpisale su ugovor o kupovini 21 elektromotornog voza. Nabavka novih 11 elektromotornih vozova za gradsko-prigradski i 10 elektromotornih vozova za regionalni prevoz finansira se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u sklopu projekta Obnova voznog parka HŽ Putnički prijevoz novim elektromotornim vozovima (85% sredstava iz Kohezijskog fonda, 15% iz državnog budžeta Republike Hrvatske).

Ovim projektom se nastavlja modernizacija voznog parka HŽ Putnički prijevoz u cilju poboljšanja lokalne i regionalne povezanosti i mobilnosti, čime će se obezbediti efikasniji i konkurentniji železnički putnički prevoz koji će ujedno doprineti održivosti saobraćajnog sistema u Republici Hrvatskoj. Ukupna vrednost ugovora o prodaji iznosi 844,7 miliona kuna bez PDV-a (oko 112 miliona evra).

Rok isporuke prvog elektromotornog voza za gradsko-prigradski prevoz je 24 meseca po potpisivanju ugovora nakon čega će biti isporučeno još 10 vozova za gradsko-prigradski prevoz. Potom će uslediti isporuka 10 vozova za regionalni prevoz. Krajnji rok isporuke svih vozova je decembar 2023. godine.

Novi elektromotorni vozovi će biti niskopodne kompozicije, a postizaće brzinu od 160 km/h. Vozovi u gradsko-prigradskom prevozu će imati kapacitet od 130 sedećih i 385 stajaćih mesta, a u regionalnom 209 sedećih i 222 stajaćih mesta. Vozovi će biti opremljeni rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima, prostorom za bicikle, a kompletan putnički prostor biće pod video-nadzorom. Uz vizuelne i audio najave stanica i stajališta, putnicima će biti omogućen besplatan pristup internetu (WiFi). Dužina novih vozova će biti 75 m, a masa praznog voza 139 tona. U saobraćaju je moguće spajanje dva do tri voza čime će biti omogućen veći kapacitet.

Novi vozovi će voziti na relacijama Savski Marof–Zagreb–Dugo Selo, Zagreb–Vinkovci–Tovarnik, Zagreb–Sisak–Novska, Zagreb–Koprivnica, Zagreb–Karlovac–Rijeka, Zagreb–Zabok i Vinkovci– Vukovar.

„U ovom trenutku u floti HŽ PP vozi 27 niskopodnih vozova koje smo isporučili na osnovu ugovora potpisanih 2009. i 2014. godine. Realizacija ovog ugovora će omogućiti dalji razvoj novih proizvoda koje ćemo ponuditi kao odgovor na sve više zahteva za prevozom putnika železnicom koja je najekonomičniji i ekološki najprihvatljiviji oblik prevoza“, rekao je po potpisivanju ugovora predsednik uprave Končar–Električna vozila, Josip Ninić.

„Nakon što krajem 2023. bude isporučen poslednji voz, u voznom parku HŽ Putnički prijevoz biće 50% savremenih vozova. Poboljšanje lokalne i regionalne povezanosti jedan je od naših ciljeva na kojem ćemo nastaviti da radimo. Stoga se pripremamo za novi operativni program koji će obuhvatiti i nabavku dodatnih novih vozova za neelektrifikovane pruge i modernizaciju kapaciteta za održavanje vozova“, izjavio je predsednik uprave HŽ Putnički prijevoz, Željko Ukić.

„Saobraćajni sektor se iskazao kao jedan od najvećih ‘potrošača’ evropskih sredstava budući da danas govorimo o više od 20 milijardi kuna ukupnih investicija, od čega smo kroz operativni program i CEF instrument ugovorili više od stotinu projekata i povukli čak 15 milijardi kuna evropskih sredstava. Kako bi nastavili s takvim rezultatima, i u ovom mandatu smo nastavili s velikim projektima, posebno u sektoru železnica, poput ovog“, istakao je ministar saobraćaja u vladi Republike Hrvatske, Oleg Butković.

„Kako bi ispunili sve te ciljeve, posebno u pogledu povećanja brzine i kvaliteta prevoza, kao jedan od osnovnih ciljeva ovog mandata smo postavili ulaganje u kvalitetnu i sigurnu železničku infrastrukturu. Reč je velikom investicionom ciklusu koji smo započeli pre četiri godine, u sklopu kojeg smo do sada uložili više od 11 milijardi kuna, dok u sledećem sedmogodišnjem razdoblju procenjujemo da će ulaganja u železnicu premašiti 22 milijarde kuna“, dodao je gospodin Butković i nastavio: „Realizacija svih ovih projekata je izuzetno važna kako bi putnici u novim vozovima osetili sve blagodati putovanja železnicom koja ima itekako svetlu budućnost jer je to jedan od najčistijih i najekonomičnijih načina prevoza. Upravo toga je i svestan HŽ Putnički prijevoz koji, osim 21 novog voza finansiranih iz EU fondova, preko zajma EUROFIMA, odnosno IBRD, nabavlja dodatnih 12 vozova, a planira nabavku još sedam vozova. Uzmemo li u obzir da danas HŽPP ima 28 novih vozova u saobraćaju, to znači da će u sledeće četiri godine na hrvatskim prugama voziti čak 68 novih vozova“, rekao je ministar saobraćaja.

„Naš je plan da u sledećem desetleću investiramo oko tri milijarde evra u železničku infrastrukturu, tj. u njenu modernizaciju. Ono što nas posebno raduje jeste da su ovi vozovi osmišljeni, dizajnirani i proizvedeni u Hrvatskoj. Takav jedan voz je, pre svega, visokotehnološki proizvod koji je sastavljen od sofisticirane opreme i softverskih rešenja koja su namenski razvijana u Končaru“, izjavio je na ovom događaju predsednik vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković. „Nastojaćemo da železnički saobraćaj u svim aspektima, u putničkom i teretnom, i dalje bude jedna od onih grana saobraćaja u koju ćemo intenzivno investirati, a od čije će modernizacije koristi imati i naši putnici, posebno deca, učenici i studenti koji ovaj vid prevoza koriste u gotovo svakodnevnim situacijama“, dodao je gospodin Plenković.

Izvor: HŽPP