I vozovi u borbi s Covid-19

December 19, 2020

Već krajem marta, kada se pandemija virusa korona „zahuktavala“ i u Indiji, tamošnje železnice (po dužini pruga – većoj od 68.000 km, treća u svetu, po prevozu putnika – više od osam milijardi godišnje, takođe jedna od najvećih na planeti) saopštile su da je pripremljen prototip putničkog vagona pretvoren u „bolnicu“ na šinama: u delimično izolovane kabine je ubačena najnužnija medicinska i električna oprema za zbrinjavanje težih slučajeva. Zvaničnici su tada najavljivali mogućnost da se za ove namene prilagodi čak 20.000 vagona! Mada nema zvaničnih informacija o realizaciji ovakvog poduhvata, vrlo je verovatno da su u međuvremenu, zbog ogromnog broja obolelih u mnogoljudnoj državi, u medicinske svrhe angažovani i železnički vagoni.

Ilustracija: SITAEL

Iz Evropske svemirske agencije (ESA), pak, sredinom oktobra je stigla informacija da se sasvim pouzdano pristupa nešto drugačijem projektu, ali sa sličnom namenom – finansiranju „bolničkog voza“. Nakon poziva za podnošenje ponuda objavljenog u martu kao odgovor na pandemiju Covid-19, na koji se javilo više od 130 kompanija i institucija, ESA je posao za razvoj voza s ambulantnim i jedinicama intenzivne nege (ICUTRAIN – Intensive Care Unit TRAIN),dodelila italijanskoj kompaniji SITAEL i drugim partnerima iz međunarodne grupe Angel.

Italijanski nacionalni operater Trenitalia obezbediće vozila i železničke objekte za realizaciju ovog projekta, dok će odeljenje za zdravlje regije Pulja, na jugu Italije, pružiti naučnu i zdravstvenu podršku.

Pri razvoju tog specijalnog voza će se koristiti svemirske tehnologije kao što su sateliti za komunikaciju i geopozicioniranje, koji će omogućiti napredne funkcije telemedicine i daljinske dijagnostike u pokretu, kako bi zdravstveno osoblje u takvoj mobilnoj bolnici bilo u mogućnosti da na daljinu brzo konsultuje specijaliste određenih medicinskh grana i da zajedno s njima sprovodi objektivne procene stanja i lečenja pacijenata.

ICUTRAIN, čije su ispitne aktivnosti zakazane za prvu polovinu 2021. godine, omogućiće razvoj nacionalnih bolničkih kapaciteta za hitne slučajeve koji će se brzo „prepozicionirati“ na teritoriji Evropske unije, zahvaljujući kapilarnosti železničke infrastrukture, pa će stoga biti upotrebljivi i u drugim nepredviđenim situacijama – zemljotresi, poplave i bilo koje druge vanredne situacije u zdravstvu.