Infrastruktura železnice Srbije kupuju nova merna kola

December 29, 2017

Generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije, dr Miroljub Jevtić i zamenik direktora ruske kompanije TVEMA, Maksim Tarabrin potpisali su 28. decembra u Beogradu ugovor o nabavci mernih kola za merenja geometrije koloseka i tehnički nadzor nad srpskim prugama.

Vrednost ugovora je 2.224.000 evra, a sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Rok za isporuku mernih kola je šesnaest meseci – saopšteno je iz kompanije Infrastruktura železnice Srbije.

Merna kola koja proizvodi ruska kompanija TVEMA snimaju i prate sve tehničke parametre železničkog koloseka. Na osnovu dobijenih informacija konstatuje se stanje pruge, projektuju brzine i utvrđuju svi drugi elementi od značaja za građevinsko održavanje infrastrukture. Ovo šinsko vozilo dugo 18 metara poseduje dva sistema za merenje i ima mogućnost ugradnje do 15 dodatnih funkcija poput kontrole kontakt vodova, stanja šina i podloge, eventualnih naprslina i oštećenja.

Infrastruktura železnice Srbije do sada je imala samo jedna merna kola, nabavljena pre skoro četiri decenije, koja zbog kvara trenutno nisu u upotrebi.

Osim novih mernih kola, iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj biće nabavljeno još pet podbijačica, neophodnih za održavanje pruge, kao i pet drezina za održavanje kontaktne mreže. Procedure za nabavku ovih mašina su u toku.

Izvor: Železnice Srbije ad/ Infrastruktura železnice Srbije