InnoTrans 2024: Inovativniji i internacionalniji nego ikad do sada

January 17, 2024

Organizator 14. izdanja vodećeg svetskog sajma transportne tehnologije i mobilnosti na šinama, koji se od 24. do 27. septembra 2024. održava u Berlinu, saopštava da će privući više izlagača nego ikada ranije. Na početku ove InnoTrans godine 99 posto izložbenog prostora je već popunjeno.

InnoTrans 2022

„Drago nam da ćemo posetiocima moći da predstavimo upečatljive inovacije brojnih izlagača, na događaju koji uvek daje značajan impuls železničkoj i transportnoj branši. Bilo da se radi o novim vozovima, probnim vožnjama električnih autobusa, veštačkoj inteligenciji, Career Boostu, svetskim inovacijama ili prvom Railfluencer festivalu, InnoTrans postaje sve raznovrsniji, digitalniji i održiviji. Ova specijalizovana manifestacija još jednom naglašava svoju važnost kao najvećeg svetskog sajma za mobilnost budućnosti. Jedva čekamo da počne”, oduševljeno kaže direktorka InnoTransa, Kerstin Schulz.

InnoTrans 2022

Ukupno 200.000 kvadratnih metara u 42 hale, železnička pruga, otvoren izlagački prostor, kao i izložba autobusa u Letnjoj bašti u kompleksu berlinskog sajmišta skoro da su u potpunosti popunjeni. Sve što se tiče železničke tehnologija i infrastrukture, izgradnja tunela, javnog prevoza i enterijera – biće izloženo na ovogodišnjem InnoTransu.

InnoTrans 2022

Već sada je izvesno da će broj međunarodnih izlagača oboriti sve rekorde: trenutne rezervacije pokazuju da je više od 60 odsto izlagača iz inostranstva. Među njima je 18 međunarodnih transportnih kompanija kao što su Deutsche Bahn (Nemačke železnice), Ferrovie dello Stato Italiane (Italijanske železnice), ÖBB (Austrijske savezne železnice), PKP (Poljske železnice), TCDD (Turske državne železnice), Etihad, SAR iz Saudijske Arabije, RTA iz Dubaija, Infrabel iz Belgije, Korail (Korea Railroad Corporation) i Marokanska nacionalna kancelarija za železnice. Osim toga, 16 međunarodnih industrijskih udruženja priprema se da pokaže ekonomsku snagu ove industrije u svojim državama. Švajcarska, Argentina, Koreja, Španija, Kina, Ujedinjeno Kraljevstvo, Portugal, Češka, Japan, Slovačka, Australija i Brazil su među onima koji su domaćini kombinovanih tribina. Ukrajina će takođe biti ponovo predstavljena kombinovanim štandom na InnoTransu.

Fokus na veštačkoj inteligenciji i obilazak sajma sa vodičem

Nova AI Mobility Lab u segmentu javnog prevoza u hali 7.1a je veoma tražena. Prostor u kojem se nalaze kompanije koje predstavljaju veštačku inteligenciju, robotiku, sajber bezbednost i zaštitu podataka za transportne sisteme je skoro popunjen. Nekoliko potpuno opremljenih štandova po principu ključ u ruke je još uvek dostupno za kompanije koje su zainteresovane za učešće. Među izlagačima je Konux, prvi AI scale-up koji nudi originalna rešenja za prediktivno održavanje, kapacitet mreže i praćenje saobraćaja, kao i planiranje za upravljanje železničkom infrastrukturom. Isarsoft izlaže alat za video analizu baziran na veštačkoj inteligenciji za planiranje, operacije i bezbednost. Ostali izlagači su DRAIVE GmbH, Nexterite, Tritem Microsystems GmbH, Ostirion i Engineering Ingegneria Informatica S.p.A. Posetioci mogu da očekuju informativni prateći program sa vodećim govornicima na bini u dvorani. Već je potvrđen uvodni govor startap poduzetnika i stručnjaka za kibernetičku bezbednost Mirka Rossa o bezbednosnim aspektima novih tehnologija.

InnoTrans 2022

Nadalje, svakodnevno će biti organizovan vođeni obilazak eksponata veštačke inteligencije, a onda sledi ručak, tokom kojeg će učesnici moći da razmene mišljenja o najvažnijim detaljima sa ove „turneje“. Osim na tom organizovanom obilasku, zainteresovani će imati mogućnost da rešenja/proizvode zasnovane na veštačkoj inteligenciji pogledaju praktično na celoj izložbi InnoTrans 2024.

Prvoklasna usluga: Hospitality Forum

Na događaju Hospitality Forum InnoTrans se bavi temama udobnosti putnika, zabave i ugostiteljstva. Održava se u organizaciji Međunarodne železničke ketering grupe (IRCG) i okuplja stručnjake koji će razgovarati o značaju pružanja dodatnih železničkih putničkih usluga. Forum je prateći element segmenta Travel Catering & Comfort Services u Hali 1.1 sa oko 15 izlagača.

Dobro povezani: prvi Railfluencer festival

Umrežavanje i međusobno upoznavanje su ono što bi trebalo da pruži prvi međunarodni Railfluencer festival. U petak, 27. septembra 2024. ujutro influenseri i blogeri će se sastati sa komunikatorima iz sektora mobilnosti. Program uključuje kratka predavanja, foto sesije i mogućnosti umrežavanja.

InnoTrans 2022

InnoTrans je vodeći svetski sajam transportne tehnologije na šinama i održava se svake druge godine u Berlinu. InnoTrans organizuje Berlinski sajam (Messe Berlin GmbH). U 2022. godini 2.771 izlagač iz 56 država predstavio je svoje proizvode i usluge koje je razgledalo 132.319 posetilaca iz ove branše iz 137 država. Na otvorenom izložbenom prostoru i Bus displeju prikazano je 128 vozila i 14 autobusa.

Izvor: PR InnoTrans 2024, foto: InnoTrans 2022

Ovako je bilo na prošloj manifestaciji InnoTrans 2022.