Metrovagonmaš isporučio dve modernizovane kompozicije za sofijski metro

February 5, 2020

Osam temeljno popravljenih i modernizovanih metro vagona serije 81-717.4/714.4 ranije proizvedenih a nedavno repariranih u renomiranoj ruskoj kompaniji Metrovangomaš, početkom februara je otpremljeno vlasniku – sofijskom metrou. Ugovor o modernizaciji potpisan je u decembru 2018. godine, a pruža mogućnost da se u narednim godinama zahvati osavremenjavanja obave na još 40 vagona iste serije.

Modernizovane kompozicije se sastoje od po četiri vagona iz serije 81-717.4/714.4 i koriste se za prevoz putnika na linijama 1 i 2 sofijskog metroa. Konstrukcija i dizajn modernizovanih vagona predviđaju mogućnost njihovog mehaničkog i pneumatskog spajanja s vagonima 81-740/741 i 81-717/714, kojima takođe raspolaže vozni park metroa u Sofiji.

Kapitalni remont i modernizacija ovih vagona omogućili su da njihov vek trajanje bude produžen za 15 godina. Uz to, njihova modernizacija će smanjiti troškove održavanja i tehničke podrške. Osovine na točkovima imaju zaštitu od proklizavanja i zanošenja. Kompozicije su opremljene novim uređajima za spajanje vagona. Potencijalno zapaljivi materijali za unutrašnje obloge zamenjeni su novim, napravljenim po važećim bezbednosnim standardima. Na vagonima i kabini vozača su ugrađena nova stakla, takođe po aktuelnim bezbednosnim propisima. Vagoni su opremljeni senzorima dima i senzorima temperature, informacionim LED ekranima, kao i posebnim mestima za invalidska i dečija kolica.

Metrovagonmaš sarađuje sa sofijskim metroom od njegovog otvaranja 1998. godine. Trenutno se čitava flota podzemne železnice glavnog grada Bugarske sastoji od vagona proizvedenih u preduzeću u blizini Moskve i ima ukupno 168 vagona.

Izvor: МЕТРОВАГОНМАШ