Moskovski tramvajski saobraćaj navršio 122 godine

April 8, 2021

Sedmi april je rođendan moskovskog tramvaja. Redovan saobraćaj električnih kočija po gradu započelo je 1899. Tada je otvorena prva tramvajska linija. Vodila je od Butirske zastave do parka Petrovski. Prvi tramvaji sa elektromotorom razvijali su brzinu do 27 kilometara na sat i gotovo odmah zamenjivali konjske zaprege.

Poslednji konjski tramvaji revijalno su vozili 1911. godine. Do 1922. godine u prestonici je saobraćalo 13 redovnih linija. Početkom tridesetih tramvaji su bili najpopularniji prevoz u gradu: svakog dana ih je odabiralo oko 800.000 ljudi – tada je trećina svih stanovnika prestonice. Tokom Velikog otadžbinskog rata tramvaji nisu stajali ni jedan dan – čak ni tokom odbrane Moskve. Saobraćali sa smanjenim osvetljenjem, a vagoni su prevozili ne samo putnike i teret, već su pomagali i u evakuaciji gradskih kancelarija.

Danas u Moskvi vozi više od 700 tramvaja – oni saobraćaju na 40 ruta. U ovoj godini postaju još komforniji i pouzdaniji – savremena niskopodna vozila Vitez-Moskva /Витязь-Москва/ već su počela da stižu u depo Krasnopresnenskoje. Imaju više sedišta, tu su nosači za bicikle, moderno osvetljenje, interfon za komunikaciju putnika sa ograničenom pokretljivošću sa vozačem, kao i dodatne rampe. U Moskvi će se pojaviti i prvi potpuno niskopodni i jednodelni tramvaji. Biće anažovani na rutama s manjim brojem putnika. Ove godine Moskvi će biti isporučeno ukupno 109 niskopodnih tramvaja – 19 s tri sekcije i 90 jednodelnih.

Izvor i fotografija: Pres služba Državnog unitarnog preduzeća Mosgortrans