Na jugozapadu Nemačke u maju počinje probna eksploatacija putničke kompozicije s pogonom na vodonik

February 27, 2021

Od 1. maja 2021. putnička kompozicija s pogonom na struju proizvedenu vodonikom iz gorivih ćelija trebalo bi da bude u probnom redovnom saobraćaju u nemačkoj pokrajini Baden-Württemberg/Virtembergu/. Pokrajinsko ministarstvo saobraćaja o tome se dogovorilo sa kompanijama SWEG (Sudvestdeutsche Landesverkehrs-AG) i ALSTOM Transport Deutschland GmbH i to ozvaničilo zajedničkom izjavom o namerama, koja je potpisana u 25. februara.

©Alstom

 

 

Kompozicija s pogonom na vodonik iz gorivih ćelija Alstom Coradia iLint biće u redovnom saobraćaju u mrežama Zollernalbbahn u oblasti Tübingen/Sigmaringen osam meseci, do promene reda vožnje u decembru 2021. Tokom probnog rada, državna transportna kompanija SWEG, koja obavlja autobuski i železnički saobraćaj u tom delu Nemačke, zameniće voz iz trenutne dizel flote vozilom s pogonom na struju proizvedenu iz vodonika.

©Alstom

„Vozovi sa gorivim ćelijama mogu postati klimatski prihvatljiva alternativa onima s pogonom na dizel na prugama gde ne postoji nadzemni vod“, kaže pokrajinski ministar saobraćaja Winfried Hermann /Winfried Hermann/.

Alstomova Coradia iLint je već bila na probnom radu u pokrajini Baden-Württemberg: krajem januara 2019. premijerno je vozila na pruzi od Offenburga do Freudenstadta.

Punjenje rezervoara vodonikom i održavanje će se obavljati u jednom od depoa kompanije SWEG za šta će opremu isporučiti Alstom.

©SWEG
Premijerna vožnja Coradia iLint krajem januara 2019. na pruzi Offenburg-Freudenstadt

Pogledajte video zapise o Alstom Coradia iLint:

ttps://www.youtube.com/watch?v=TvnEvJ3M5sE

https://www.youtube.com/watch?v=jKOmvY3X0uA

https://www.youtube.com/watch?v=Q5JbFXX02h4