Novom strateškom investicijom u Mađarskoj METRANS širi mrežu na Adriatic koridoru

February 20, 2021

METRANS grupa, članica grupe HHLA – Hamburger Hafen und Logistik AG, potpisala je s mađarskom vladom ugovor o gradnji drugog hab intermodalnog terminala u toj državi – u gradu Zalaegerszeg, u zapadnom delu, u blizini granice Mađarske s Austrijom, Slovenijom i Hrvatskom, na oko 220 km zapadno od Budimpešte. Novo železničko-drumsko čvorište će biti deo Adriatic koridora, koji jadranske luke Koper i Trieste direktno povezuje s odredištima METRANS grupe u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, a posredno i sa svim ostalim destinacijama u centralnoj i zapadnoj Evropi do kojih ili od kojih grupa u kombinovanom režimu železnica-drum prevozi kontejnerske terete.

© METRANS Zalaegerszeg Terminal Animation

Peter Kiss, izvršni direktor METRANS grupe, najavio je da će ulaganja u izgradnju infrastrukture i opremanje novog čvorišta biti veća od 40 miliona evra. Nešto više od četvrtine velike investicije – oko 11 miliona evra – trebalo bi da obezbedi mađarska vlada kroz bespovratno ulaganje. Početak građevinskih radova se najavljuje za jesen ove godine, a prvi deo kompleksa bi s radom trebalo da počne tokom 2023. METRANS očekuje da će u Zalaegerszegu biti otvoreno oko 120 novih radnih mesta.

Budimpeštansko čvorište METRANS grupe, otvoreno 2017. godine, prostire se na površini od 143.500 m2, od čega je 120.000 m2 namenjeno za slaganje kontejnera i može da opsluži šest kompozicija odjednom. Po navodima specijalizovanih medija, u 2019. godini čvorište je obavilo manipulacije sa 425.000 kontejnera (brojka iskazana u TEU jedinicama).