Prva mobilna radionica za intervencije na železničkim vagonima

December 14, 2020

Preduzeće Mobile Cargo & Support nedavno je u funkciju uvelo specijalno opremljeno vozilo za brze, interventne ( funkcionalne)  popravke i lako održavanje svih vrsta teretnih železničkih vagona na lokaciji na kojoj se kvar dogodio ili ima potrebe za bilo kojom servisnom uslugom manjeg obima.

Mobilna radionica u najkraćem roku od poziva stiže do svakog odseka pruge do kojeg se može pristupiti uređenim zemljanim ili putem s drugom čvrstom podlogom. Jedina je takve vrste u Srbiji i Jadransko-jonskom regionu. Za sada dvočlana terenska ekipa iskusnih i kvalifikovanih stručnjaka dežurna je 24 sata tokom cele godine (24/7), a uskoro će im se pridružiti i dodatni stručnjaci za železničku infrastrukturu.

Među opremom specijalnog vozila (nastalo preuređivanjem Volkswagenovog furgona Crafter) je ono što je najvažnije za rad na terenu: pozadi su moćan agregat za struju koji napaja različite potrošače (aparat za zavarivanje, bušilice i drugi električan alat) i kompresor koji proizvodi dovoljno vazduha za deblokadu/blokadu vazdušnih instalacija i opreme na vagonima, dok je centralni deo klasičnog furgona preuređen u malo radionicu s radnim pultom na kojem je stega, a ispod njega fijoke za alat i neke od najneophodnijih rezervnih delova.

Vozilo je široj javnosti premijerno predstavljeno na Prvoj virtuelnoj LPG konferenciji, koja je uspešno održana 10. i 11. decembra 2020.

Osim ove nove mobilne radionice, Mobile Cargo & Support poseduje još jedno manje lako komercijalno vozilo sa sličnom opremom, takođe osposobljeno za rad na terenu, za obavljanje manje zahtevnih popravki.

Preduzeće Mobile Cargo & Support je osnovano 2008. godine s ciljem zastupanja i vršenja usluga popravke teretnih železničkih kola na teritoriji Srbije za firmu Az Kovex iz Slovačke, koja se bavi najmom i prodajom lokomotiva i vagona. Od 2013. do 2018. godine preduzeće je zastupalo poznatu evropsku Ermewa grupu za region Zapadnog Balkana. Od 2019. godine sarađuje s individualnim-privatnim vlasnicima vagona i železničkim operatorima u Srbiji i okolnim državama (Hrvatska, BiH, Makedonija, Bugarska) na održavanju vagona, a od ove godine pruža im i terensku pomoć.