Prva potpuno renovirana elektrolokomotiva u probnom radu na mreži bugarskih železnica

January 27, 2021

Potpuno obnovljena električna lokomotiva 44 205 od sredine januara 2021. opslužuje brze vozove na mreži bugarskih državnih železnica (Български Държавни Железници). To je prva pilot lokomotiva potpuno spremna za projekat probne eksploatacije nakon velikog remonta u Češkoj, gde je potpuno obnovljena iz ozbiljno amortiziranog stanja i trajnog isključenja iz saobraćaja. Probne vožnje, započete početkom godine, imaju za svrhu da utvrde moguće probleme, koje će izvođač otklanjati u kratkom roku.

Bugarske državne železnice su krajem 2019. zaključile dva ugovora za remont ukupno 20 električnih lokomotiva serije 44, koje realizuju češko udruženje Železničke usluge i ŽOS Vrútky AS iz slovačkog mesta Vrútky. Remont uključuje kompletnu zamenu svih vitalnih elemenata u lokomotivama potpuno novim delovima i opremom.

Izgled lokomotive pre modernizacije

Uprkos kašnjenju u prvobitno najavljenim rokovima, uzrokovanom restriktivnim merama protiv širenja Covid-19, očekuje se da će druga lokomotiva biti spremna do kraja ovog meseca, a da će ostale stizati postupno – zavisno od objektivnih okolnosti.

Novi upravljački pult

Program modernizacije BDŽ, koji uključuje popravke i kompletno obnavljanje vagona, remont lokomotiva, remont i održavanje vozova, kao i kupovinu i isporuku novih voznih sredstava, po navodima holdinga, značajno će poboljšati kvalitet usluga i poboljšati performanse reda vožnje za 2021.

Deo unutrašnje elektroopreme

Izvor: BDŽ