Prvi dvopodni električni voz Železnica Slovenije uključen u redovan saobraćaj

January 18, 2022

Od petka, 14. januara, na slovenačkim prugama u redovnom saobraćaju je prvi dvospratni (dvopodni) Stadler KISS električni voz: u 8.55 krenuo je iz železničke stanice Ljubljana ka stanici Dobova. To je prva od deset istovetnih kompozicija koji će u biti u saobraćaju na svim elektrifiikovanim slovenačkim prugama, uglavnom na pravcima Ljubljana-Dobova i Ljubljana-Jesenice. Osim veće udobnosti, prostranosti i funkcionalnosti, putnicima donose i poseban doživljaj gledanja kroz panoramske prozore na spratu.


Poput novih klasičnih, jednopodnih električnih vozova Stadler FLIRT, koji su već u saobraćaju, i novi KISS dvospratni električni vozovi putnicima nude više udobnosti i funkcionalnosti: omogućavaju lakši ulazak i izlazak osobama sa smanjenom pokretljivošću – svi imaju stepenište sa elektro izvlačenjem i dodatnu mobilnu rampu za invalidska kolica. Opremljeni su savremenim sistemom informisanja putnika, koji je prilagođen i slepim i slabovidim i gluvim i nagluvim osobama. Sedišta su opremljena utičnicama za punjenje električnih uređaja, dostupan je besplatan Wi-Fi signal itd. Ovaj model voza nudi i više prostora za prevoz bicikala, velike panoramske prozore, prostrane toalete prilagođene osobama sa smanjenom pokretljivošću, stolom za presvlačenje beba itd. Ekološki aspekt je takođe važan, jer su ovi vozovi i energetski efikasni. Imaju brže ubrzanje i brzinu putovanja do 160 kilometara na sat.
Ove godine će na slovenačkim prugama biti ukupno 52 nova putnička voza: 21 jednopodna Flirt električna kompozicija, 10 dvospratnih KISS i 21 jednopodni Flirt dizel voz. Trenutno je u saobraćaj uključeno 10 električnih dvospratnih vozova, 14 električnih jednospratnih i pet dizel jednospratnih Flirt vozova.

Pogledajte video zapis o novom dvospratnom električnom vozu Slovenačkih železnica:

https://potniski.sz.si/wp-content/uploads/2022/01/Kiss_Export_HD-1.mp4?_=1

Ivor: Železnice Slovenije