RAIL.ONE završio isporuku pragova za železničke tunele kod Čortanovaca

January 15, 2021

Nemačka kompanija RAIL.ONE saopštila je da je završila isporuku oko 4.000 specijalnih pragova i drugih srodnih komponenti iz sistema za prvu instalaciju RHEDA 2000® za dva paralelna jednokolosečna tunela ukupne dužine veće od 2,2 km na lokalitetu Čortanovci. Oba tunela su deo velikog infrastrukturnog projekta – rekonstrukcije, modernizacije i izgradnje dvokolosečne železničke pruge od Beograda preko Stare Pazove, Novog Sada i Subotice do državne granice sa Mađarskom.

Tuneli Čortanovci se nalazi na deonici pruge Stara Pazova-Novi Sad. Predviđeni su za brzine vozova do 200 km/h. Da bi bili u skladu s projektnim konceptom odvodnjavanja, odnosno zahtevima naručioca, RAIL.ONE je proizveo skraćene  pragove RHEDA 2000®, koji, po navodima kompanije, pouzdano odgovaraju posebnim zahtevima na toj lokaciji.

Naručilac sistema RHEDA 2000® je ruska kompanija RZD International (РЖД Интернешнл), koja je ugovor o izgradnji železničke deonice Stara Pazova-Novi Sad zaključila s Akcionarskim društvom za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom Infrastruktura železnice Srbije.

RHEDA 2000® jedan je od najčešće primenjivanih sistema bez balasta za železničke pruge velikih brzina i visokih performansi. Instaliran je na više od 4.500 km železničkih pruga u Evropi, Aziji i na Bliskom Istoku. Svi pragovi RHEDA 2000® za tunele Čortanovci proizvedeni su u pogonu RAIL.ONE u Nemačkoj, u mestu Kosvig /Coswig/ u blizini Drezdena, a zatim kamionima transportovani do gradilišta tunela.

„Drago nam je što smo ušli i na srpsko tržište pružajući provereno i uspešno RHEDA 2000® rešenje, istovremeno ispunjavajući posebne zahteve naručioca. Uvek nam je bilo zadovoljstvo da sarađujemo s RZD International i radujemo se potencijalnim budućim projektima”, kaže Torsten Bode iz kompanije RAIL.ONE AG.

Grupa PCM RAIL.ONE već duže od 60 godina proizvodi betonske pragove i kolosečne sisteme za gradski tranzit i međugradski železnički prevoz. Sastoji se od nekoliko kompanija, dvanaest proizvodnih pogona – u Nemačkoj, Rumuniji, Španiji, Mađarskoj, Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Indiji, Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama i zapošljava više od 650 osoba. Godišnje proizvodi više od pet miliona pragova na šinama i 930.000 linearnih metara pragova za skretnice.