SBB Cargo automatizuje kompletan domaći teretni transport s Voith CargoFlex spojnicama

December 7, 2020

Od maja 2019. godine Voithove digitalne spojnice CargoFlex uspešno se primenjuju u svakodnevnim operacijama SBB Cargo, podružnici Švajcarske savezne železnice (SBB). Sa 50 hibridnih i 200 vagonskih CargoFlex automatskih spojnica do sada je opremljeno 25 lokomotiva i 100 vagona, koji se koriste u domaćem intermodalnom saobraćaju. Za sada su u pilot projekat opremanja CargoFlex spojnicama uključeni lokolotive i vagoni na šest terminala, dok će počev od juna 2021. biti automatizovan kompletan intermodalni domaći prevoz – na svih 11 unutrašnjih terminala (dodatnih pet). SBB Cargo je, naime od Voitha naručio novih 206 vagonskih i 16 hibridnih spojnica, a isporuka prvih kompleta je već započela.

Rad bez poteškoća i pozitivne povratne informacije osoblja koje je zaduženo za spojnice i čuvara vagona uticali su na odluku da se automatizacija proširi na kompletan kombinovani transport.

Voithtov CargoFlex je optimalno prilagođen velikim opterećenjima u železničkom teretnom saobraćaju i, zahvaljujući laganom, ali robusnom dizajnu, nagoveštava izuzetnu pouzdanost i dug radni vek. Spojnica je kompatibilna sa direktivom UIC530 pa pri ugradnji nisu potrebne promene u strukturi vagona. Čitav sistem dopunjuje modularni koncept za nadogradnju postojećim i novim modulima, pa će, primera radi, u budućnosti, osim automatskog spajanja, biti omogućena i funkcija automatskog odvajanja lokomotive od vagona, odnosno vagona od vagona.

Izvor: Voith Group