Šinski sistem biće dominantni deo javnog prevoza u Beogradu

April 14, 2021

Grad Beograd planira nabavku 130 tramvajskih i 154 trolejbuskih vozila do 2033. godine, najavio je danas u Moskvi predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević prilikom obilaska kompanije PC Transport Systems.

Grad Beograd će nastaviti sa obnavljanjem voznog parka: cilj je komforniji i pouzdaniji javni prevoz za naše građane, najavio je Nikodijević i podsetio da je prosečna starost tramvaja na ulicama prestonice 34 godine, a trolejbusa 11 godina.

„Zato je delegacija Beograda u poseti fabrici šinskih vozila PC Transport Systems/ООО «ПК ТРАНСПОРТНЫЕ СИСТЕМЫ» (sa sedištem u Moskvi i proizvodnim pogonima u Sankt Peterburgu i Tveri) kako bi se upoznala sa tehnologijom i iskustvima koje nam može ponuditi ruska strana. Zahvalni smo domaćinima što nam je pružena mogućnost da na licu mesta vidimo proizvodni pogon za šinska vozila, njihovu tehnologiju servisiranja i da se informišemo o iskustvima u oblastima održavanja i tehničke podrške“, naveo je Nikodijević.

Najavio je da će u skoroj budućnosti dominantni prevoz u Beogradu postati šinski sistem. Takav vid javnog prevoza će, kako je rekao, omogućiti brži prevoz građana, ali i ravnomerniji razvoj grada. Podsetio je da Grad Beograd od 2019. godine konstantno obnavlja autobuski vozni park.

„Nabavljeno je ukupno 244 autobusa sa Euro VI motorima. U toku je postupak nabavke 10 vozila sa elektromotorima, kao i sto autobusa sa pogonom na tečni gas, odnosno na ekološki prihvatljiva goriva“, naveo je predsednik gradskog parlamenta.

Strategijom razvoja javnog linijskog transporta putnika i Planom generalne regulacije šinskih sistema planirani su proširenje beogradske tramvajske mreže u dužini od 41,3 kilometra (31 kilometar do 2033. godine) i izgradnja četiri nova tramvajska depoa.

PC Transport Systems je ruska kompanija specijalizovana za proizvodnju gradskih električnih vozila: tramvaja, trolejbusa i električnih autobusa. Stasala je među vodeće ruske proizvođače tramvajskih kola i jednog od lidera u primeni inovacija u gradskom električnom transportu.

Delegacija Beograda, koju predvodi predsednik Skupštine grada, Nikola Nikodijević, boravi u trodnevnoj poseti Moskvi i Sankt Peterburgu. U delegaciji su gradski sekretar za javni prevoz, Jovica Vasiljević i direktor GSP Beograd, Radiša Momčilović.

Izvor: Beoinfo/beograd.rs