Srbija Kargo naručila 8 multisistemskih lokomotiva od kompanije Siemens

May 24, 2018

Akcionarsko društvo za železnički prevoz robe Srbija Kargo i kompanija SIEMENS AG Austria potpisale su ugovor, vrednosti skoro 32 miliona evra, koji se finansira iz kredita EBRD IV, za kupovinu 8 višesistemskih lokomotiva Vectron MS. One će saobraćati na Koridoru 10, koji pokriva Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Bugarsku. Isporuka bi trebalo da se  obavi u februaru i martu 2019. godine. Lokomotive imaju maksimalni učinak od 6,4 MW i dostižu maksimalnu brzinu od 160 km/h. Opremljene su neophodnim nacionalnim sistemima za kontrolu vozova, a posedovaće i evropski sistem za kontrolu vozova (ETCS). Biće proizvedene u fabrici kompanije Siemens u Minhenu, okrug Alah Untermencing, u Nemačkoj.

Tim povodom organizovano je svečano potpisivanje ugovora između kompanije Srbija Kargo i Siemensa AG Austrija. Ugovor su potpisali gospodin Karl Strasser, tehnički direktor organizacione jedinice Rolling Stock pri diviziji Mobilty u kompaniji Siemens AG Austrija i gospodin Georg Novak Gelter, komercijalni direktor organizacione jedinice Rolling Stock pri diviziji Mobilty u kompaniji Siemens AG Austria, dok je ispred kompanije Srbija Kargo potpisnik ugovora generalni direktor kompanije, gospodin Dušan Garibović.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović.

„Ova porudžbina predstavlja novo poglavlje u uspešnoj priči o našoj Vectron lokomotivi. Srbija Kargo ulaže u provereni proizvod koji se ističe svojim kvalitetom i izuzetnom pouzdanošću. Vectron, takođe, ispunjava zahteve za prekogranične operacije u Srednjoj i Istočnoj Evropi“, rekao je Arnulf Volfram, izvršni direktor Mobility Divizije Siemens Austrija.

„Porudžbina multisistemskih lokomotiva označava važnu prekretnicu u našem programu koji ima za cilj širenje i modernizovanje flote lokomotiva. U isto vreme, Vectron je ključna komponenta u našoj strategiji za razvoj interoperabilnog železničkog teretnog transporta u Evropi. Nadamo se da ćemo, radeći sa kompanijom Siemens na ovom projektu, uspostaviti partnerstvo koje će odlučno podržati naše ambicije i strategiju za teretni železnički saobraćaj“, istakao je Dušan Garibović, direktor kompanije Srbija Kargo.

Vectron lokomotive trenutno su sertifikovane za saobraćanje u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj republici, Finskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Holandiji, Norveškoj, Poljskoj, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Švedskoj, Švajcarskoj i Turskoj. Vectron je izuzetno fleksibilna generacija lokomotiva koja ispunjava sadašnje i buduće evropske zahteve i transportne potrebe, osmišljena tako da se može lako prilagoditi nizu konfiguracija specifičnih za određenu državu ili režim rada. Do sada je više od 700 Vectron lokomotiva kupilo 37 klijenata u 15 država. Ta flota je prešla 120 miliona kilometara opslužujući Evropljane u 18 država.

 

Siemens AG (Berlin i Minhen) je svetski tehnološki lider koji je više od 170 godina prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža širom sveta. Kompanija je aktivna u više od 190 država, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije. Jedan je od najvećih svetskih proizvođača energetski efikasnih tehnologija i tehnologija koje čuvaju resurse. Siemens je broj 1 u proizvodnji ofšor turbina, vodeći dobavljač  kombinovanih cikličnih turbina za proizvodnju električne energije, vodeći provajder rešenja za prenos električne energije i lider u infrastrukturnim rešenjima i rešenjima u oblasti automatizacije i softvera za potrebe industrije. Kompanija je takođe vodeći isporučilac medicinske opreme iz oblasti imidžing dijagnostike – kao što su kompjuterizovana tomografija i imidžing sistemi magnetne rezonance – i lider u oblasti laboratorijske dijagnostike, kao i u oblasti kliničkih informacionih tehnologija. U fiskalnoj 2017. godini, koja se završila 30. septembra 2017, prihodi iz redovnog poslovanja iznosili su ukupno 83 milijarde evra, a dobit nakon oporezivanja 6,2 milijarde evra. Krajem septembra 2017. Siemens je imao oko 377.000 redovno zaposlenih širom sveta.

Siemens je prisutan u Srbiji od 1887. godine, a 1996. je osnovan Siemens d.o.o. Beograd sa ciljem da neposrednim delovanjem doprinese bržem oporavku i razvoju privrede i infrastrukturnih sistema u Srbiji. U lokalnoj kompaniji trenutno radi oko 1.750 zaposlenih, u svim oblastima u kojima je aktivna i matična kuća.

Izvor: Siemens Srbija/Srbija Kargo