Svečano dočekan prvi direktni voz iz Kine za Srbiju

October 25, 2019

Teretni voz kineskih železnica China Railway Express, sa više od 500 tona opreme za izgradnju brze pruge kroz Srbiju, stigao je  24. oktobra u Beograd gde su ga dočekali predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i zamenik ministra trgovine Kine, Čen Keming. Voz iz Kine su u železničkoj stanici Novi Beograd, osim njih, dočekali i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, ambasadorka NR Kine u Beogradu, Čen Bo i gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić.

Kompozicija, koja je krenula 24. septembra iz kineskog grada Đinana u provinciji Šangdong, prvi je direktan voz iz Kine za Srbiju, a do naše države je stigao preko Mongolije, Rusije, Belorusije, Poljske i Mađarske, prešavši razdaljinu od 10.500 kilometara. Voz je u stanicu Novi Beograd dopremljen novom višesistemskom Siemens Vectron teretnom lokomotivom, koju je, sa još 15 istih, preduzeće Srbija Kargo nabavilo zahvaljujući pomoći Vlade Srbije.

U 28 vagona sa kontejnerima dopremljena je oprema koju kineske kompanije CRBC i CCCC koriste za izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte, koja je deo kineskog projekta „Pojas i put“ u koji je uključena i Srbija.

Vučić je rekao da sva oprema dopremljena iz Kine ispunjava evropske standarde i poseduje potrebne sertifikate za izgradnju pruge za velike brzine. On je istakao da će deo brze pruge kojom će se vozovi kretati brzinom od 200 kilometara na sat, od Beograda do Stare Pazove, dužine 34,5 kilometra, na kome su glavni izvođači kineske firme, biti završen do jeseni 2021. godine.

„Deonica pruge do Subotice biće završena do kraja 2022. godine, a razgovaraću sa Mađarima da oni ubrzaju radove na svom delu, kako bi pruga do Budimpešte bila završena u što kraćem roku“, naveo je Vučić.

Izvor: Železnice Srbije