U 2023. godini Beloruska železnica prevezla više od milion kontejnera

January 5, 2024

Prema preliminarnim rezultatima za 2023. godinu, Beloruska železnica (BŽD) je prevezla više od milion TEU kontejnera (ekvivalentnih dvadeset stopa) u svim vrstama saobraćaja.

Razvoj izvoznog transporta i promocija beloruskih proizvoda na stranim tržištima su najvažnije strateške oblasti delovanja Beloruske železnice. Posebna pažnja posvećena je stvaranju neophodnih uslova za povećanje obima izvoznih isporuka proizvoda beloruskih preduzeća u kontejnerima.

Zahvaljujući efikasnoj interakciji Beloruske železnice sa pošiljaocima, primaocima, transportnim i logističkim kompanijama i železničkim upravama, ukupan obim izvoznog transporta robe u kontejnerima u 2023. u odnosu na 2022. godinu porastao je za više od 60%.

Kontejnerski transport u Kinu je jedna od prioritetnih oblasti za u izvoznom otpremanju domaćih proizvoda. Prema operativnim podacima, beloruski špediteri su u Narodnu Republiku Kinu ukrcali i otpremili više od 1.500 kontejnerskih vozova, kako na kopnenim linijama tako i u lukama Ruske Federacije, što je 50 odsto više nego 2022. godine.

Informaciju pripremio pres centar Beloruskih železnica, foto: BŽD