Završeni putni prelazi Niševac i Svrljig na rekonstruisanoj pruzi Niš – Zaječar

September 25, 2021

U okviru finalnih radova na pruzi Niš – Zaječar, 23. septembra, polaganjem asfalta, završeni su i radovi na rekonstrukciji i uređenju putnih prelaza Niševac i Svrljig.

Ovim je u okviru rekonstrukcije pruge Niš – Zaječar završeno 46, od ukupno 47 putnih prelaza na ovoj relaciji. Preostalo je da se uredi još putni prelaz u Knjaževcu, što će biti i učinjeno krajem oktobra.

Najkasnije do kraja oktobra trebalo bi da budu završeni i preostali finalni radovi na rekonstrukciji pruge Niš – Zaječar koji su u toku, čime će biti stvoreni uslovi i za uspostavljanje putničkog železničkog saobraćaja na čitavoj deonici.

Podsećamo da od 15. avgusta ove godine, kada je železnička stručna komisija konstatovala da je pruga spremna za nesmetano odvijanje teretnog železničkog saobraćaja, u noćnim satima ovuda prolaze teretni vozovi, dok se tokom dana obavljaju finalni radovi na pruzi.

Izvođači radova do 15. avgusta završili su rekonstrukciju deonice Matejevac – Knjaževac. Na taj način završena je i rekonstrukcija 108 kilometara duge pruge Niš – Zaječar, jer su u prethodnom periodu stručne službe Infrastrukture železnice Srbije obnovile deonicu od Knjaževca do Zaječara.

Radovi na rekonstrukciji pruge Niš- Zaječar izvođeni su u uslovima potpune obustave železničkog saobraćaja na celoj trasi. Teretni saobraćaj se tokom perioda rekonstrukcije odvijao alternativnim pravcem preko Požarevca i Majdanpeka.

Ova pruga većim delom je izgrađena do Prvog svetskog rata, a u potpunosti 1922. godine. Pruga Niš-Zaječar prethodno nije bila rekonstruisana od 1961. godine, zbog čega su vozovi na većem broju deonica ove pruge saobraćali brzinama od 10 do 30 kilometara na sat.

Izvor: Infrastruktura železnice Srbije